Behov:
Heste har en nogle behov der skal opfyldes for at trives optimalt. Selvfølgelig har alle hesteejere ikke mulighed for at opfylde alle behov. En hesteejer der er sit ansvar bevist vil gøre sit bedste for at opfylde så mange som muligt. En hesteejer der bevidst ikke ønsker at opfylde hestens naturlige behov bør tage op til overvejelse om det ikke ville være bedre med en mouintainbike?

Socialisering;
Mennesker; at lære hesten, at vi mennesker ikke er farlige er måske vores vigtigste opgave. En hest bør tillidsfuldt kunne håndteres af mennesket. En hest der ikke kan er udover at være livsfarlig at omgåes og en hest der ikke har det godt psykisk. Uanset alder er det vigtigt at hesten overvinder sin frygt for mennesker og har din hest tillid til dig som leder bliver den heller ikke så let skræmt  af andre ting
Heste: Det er mindst lige så vigtig at hesten er sammen med artsfæller og er ude så meget som muligt på egnede folde. Her kan hesten få sit sociale behov dækket og opnå et fysisk og psykisk velvære. Isolerer du din hest på en fold er det dine egne behov du opfylder og ikke hestens. Heste har brug for at gå meget og at lege med andre, flytte på andre og ikke mindst berøre, klø og nusse andre heste.

 
Eroz ser helt slank ud ved siden af højdrægtige Medina


Foder:
En anden ting vi må blive bedre til er at tilbyde hesten mindre kerne og langt mere hø eller wrap. De færeste hesteejere giver deres hest hø eller wraphø nok. Hesten har brug for at spise 16-18 timer i døgnet. Har man ikke en foderautomat eller en hit-aktiv stald bør man sikre sig at hesten har næsten fri adgang til hø. Om vinteren hvor der ikke er græs skal hestene også ha hø på folden for at trives. Heste i boks bør ha hø til hele natten og ikke kun til de første timer.
Foder er ikke nødvendigvis det fineste havrefri foder penge kan købe. Et engelsk fuldfoder er lavet ud fra beregninger på engelske heste, engelske græsmarker og deres vitamin og mineralindhold, - dette passer ikke altid til de danske heste der går på federe jorde med anden kvalitet af græs.
De fleste danske heste er overvægtige i større eller mindre grad. En god hjælp kan være at få beregnet en foderplan ud fra hestens reelle konditionstilstand. Hold godt øje med din hest, dens trivsel, foderstand og reguler foderet efter aktivitetsniveau og kondition.
...fortsættelse følger....

 

 

 

Fordomme:

heste kan ikke gå uden sko....jo de er skabt til at gå uden sko men vores indespæring af dem i små bokse de fleste af døgnets timer gør at deres hove ikke slides naturligt og bliver svage i stedet. Langt de fleste heste kan gå uden sko hvis ikke vi mennesker ville ha de fik dem på. Det er menneskets behov at sko en hest. Enkelte racer er fremavlet udfra andre værdier end stærke hove og disse har brug for sko ved kraftig ridning. Køreheste der går i timevis på asfalt og konkurrenceheste der har brug for kunstig indgriben, som galopheste, travheste og de fleste westernheste der udfører sliding stop i reining.

heste kan ikke holdes uden bid i munden....jo det er i høj grad muligt at styre og stoppe en hest uden smertepåvirkning. Det er faktisk lettere at lære hesten noget gennem positiv forstærkning end ved negativ. Der kan være mange årsager til at vælge bid og heste tager ikke skade af at rides i bid med blød og eftergivende hånd. Men uanset hvor lidt du tager i bidet er det en smertepåvirkning du påfører hesten. Tænk over det næste gang du tager tøjlen og prøv at skrue ned for dine signaler.

Det vi gør, gør vi i den bedste mening, udfra den viden vi har på det givne tidspunkt.

Men det er jo ingen undskyldning for ikke at udvikle os.