Natural Horsemanship trænere

 

 

 

"Once you have your horse`s heart and mind, his body will follow"

Carlos Tabernaberri

 
Mark Rashid
                                 
 Markrashid.com
 

Amerikansk træner der ikke er kendt her i Dk. Han er en uhyre fornuftig og meget sympatisk mand at høre på. Har skrevet flere bøger der er meget populære i USA: "A good horse is never a bad color" & "Horses never lie" Rashid taler meget for det han kalder "passivt lederskab" i modsætning til det meget dominerende lederskab vi ofte prøver at udføre. Derudover synger han også... ;-)
 

 

 
Carlos Tabernaberri
                              
 
 

Lever og træner i Australien. Kendt verden over for sine fantastiske resultater med føl, tilridning, omskoling af rideheste der er "døde" for signalerne og genopbygning af tilliden hos misrøgtede heste. Carlos beskrives som "the next generation of horsemen" og "the gentlest horseman yet to touch a horse". Carlos er modstander af brugen af bid og går ind for forståelse for hestens adfærd og smertefri kommunikation med heste
 

 

Klaus Ferdinand Hempfling                       Hempfling 

 

Tysker der igennem en årrække har været bosat i Spanien. Har skrevet den meget spændende og lærerige bog "Danser med heste". Den kræver at læses flere gange, det er svært, men det virker!
Hempflings baggrund som kommunikationsforsker og danser giver ham en anderledes indgangsvinkel til emnet. Han behandler både den generelle kommunikation med hesten, vores og hestens kropssprog og rideteknik. Stort set samme teknik som Monty Roberts men den præsenteres på en helt anden og mere omfattende måde. Hempfling arbejder - ligesom Roberts - med det forhold, at højt rangerende dyr udvikler et adfærdsrepertoire, en slags tegn hvormed de demonstrerer deres magt og kan styrke den på fredelig vis. Hans bog er godt illustreret, hvilket letter forståelsen. Fælles for dem begge er, at deres første arbejde med heste har været præget af vold mod hesten - i mere eller mindre udtalt grad. Forskellen mellem de to teknikker er bl.a. at Roberts teknik er mindre tidskrævende, hvor Hempfling tager udgangspunkt i, at man har ubegrænset tid til rådighed!

 

 

Monty Roberts         

www.montyroberts.com
 
 

Monty Roberts karriere tager sin begyndelse på et meget tidligt tidspunkt i hans liv - han begyndte at ride, da han var to år! Hans far var galoptræner og tog meget voldsomme metoder i anvendelse. Det var en tid, hvor den slags metoder generelt var mere accepterede i væddeløbskredse, men det var ikke sådan den unge Monty ønskede at arbejde. Så han begyndte at eksperimentere og tilride heste på hans egen rolige måde - dog meget imod farens vilje.

Hans interesse for hestens adfærd førte ham allerede som 13-årig ud i Nevadas ørken, hvor han tilbragte måneder med at studere de vilde mustangers adfærd og hierarki. Den viden han fik dengang danner basis for den måde han arbejder på idag. Han fik en dybere indsigt i kommunikationen mellem heste - kropssproget han kalder Equus. Og han mener, at vi skylder hesten en undskyldning for al den vold vi har påført den gennem tusinder af år.

Hans program ("join-up") handler primært om de første trin i "tæmningen" af vilde og unge heste, den første opsadling  og rytter på ryggen.
Hesten kan ikke gøre noget forkert, - enhver bevægelse hesten tager er under indflydelse af den person, der står overfor den.
Vi skal forsøge at skabe et miljø, hvor hesten er mest modtagelig overfor at lære. Det er et miljø, hvor kropssproget er det helt essentielle. Vold er bandlyst. Hvis man presses til at markere positionen som "overhest" sker det meget blidt og uden at "du Skal". Tværtimod fortæller man hesten med sit kropssprog, at den opholder sig i ens "råderum", og at man gerne ser, at den gør sådan og sådan (i modsætning til skal). Hesten skal afkræftes i sin frygt overfor mennesket, mennesket er en støtte som den kan have gavn af at være ven med.

Monty Roberts teknik anvendes primært i forbindelse med tilridning og korrektion af adfærd, og teknikken kan være et værdifuldt redskab.


 

Pat & Linda Parelli   patparelli.dk      parelli.com
 

Parelli har ikke opfundet Natural Horsemanship, men hans bog "Natural Horsemanship" fik gjort folk i hele verden opmærksomme på hele NH filosofien på et tidspunkt hvor hestefolk var klar til det. Konceptet er: Leg med din hest og træn dig selv. Han har udviklet, og forbedrer løbende, et trinvis system der gør det muligt hele tiden  at måle hvor langt man er nået.  Systemet starter fra den første opbygning af tillid og respekt og fortsætter til de mest avancerede øvelser. Masser af leg og træning fra jorden, ridning uden saddel og bid og fri dressur. Stort program af instruktive videoer, bog, hæfter, lydbånd og specielt træningsudstyr. Bor og arbejder i USA og Australien men har kontorer i flere lande og udvider hele tiden. Der bliver holdt kurser med certificerede Parelli instruktører herhjemme. Som med alt andet, i vor moderne verden, er konkurrence og pengepung kommet til at spille en afgørende rolle indenfor NH. Pat Parelli har sat et helt uddannelsessystem i gang hvor man ved selvstudie og kurser kan bestå level 1-2 og 3. Level 4 tager minimum 4 år og indebærer at man studerer hos Pat Parelli og hans instruktører. Senest vinder hustru Linda Parelli frem med sine kurser i flydende ridning, hvor man lærer at få et uafhængigt sæde, - blive et med hesten, så hesten bl.a. beskyttes mod smerte og muskelømhed.

 

  Michael Peace Michael Peace

Tidligere jockey fra England der har været elev hos Monty Roberts i USA. Arbejder med såkaldte "problemheste", og har flere gange besøgt Danmark.

 

  Gawani Ponyboy                  www.ponyboy.com

Indfødt amerikansk indianer der træner efter de traditionelle indianske metoder. Tålmodighed og masser af tid sammen med hesten er en del af hans recept. I hans bog "Horse follow closely" anbefaler han metoder man aldrig ser i andre hestebøger som f.eks. "tilbring en hel dag sammen med (ikke ridende på) din hest" og  "lær at falde af din hest"! 

 
Ute Lehmann
www.pionierfarm.dk

Tyskfødte Ute er et særdeles sympatisk bekendtskab for heste såvel som ryttere - og har man set hende én gang sammen med hendes hest Miro (ofte inklusive hunden Charlie) er man heller ikke i tvivl om hendes dygtighed. Ute træner efter Parelli's principper og har selv bestået niveau 3 som den første i Danmark. 

  Birger Gieseke     parelli.de

Var en af de store kræfter i at introducere Pat Parelli´s system i Tyskland, Holland, Frankrig, Schweiz, Østrig, Italien, Tjetjenien og Sverige             


Shane Mosele
Shane.dk
 

Shane er australier, som nu bor i Danmark. Han arbejder primært med tilridning af ungheste og forskellige "problemheste" med succes. Folk fra nær og fjern sender heste op til Shane for kortere eller længere ophold. Men en del af rytterne har ikke selv lært "noget" og derfor vil problemet stadig være der når hesten kommer hjem fra Shane.

 
Gitte Nahldal
www.horsemanship.dk 
 

Gitte har skrevet glimrende og instruktive bøger, og produceret video

  Jasmin Scrase www.naturalhorse.dk
 

Jasmin har lært sin horsemanship fra  flere af de ovenstående. En stor og informationsrig hjemmeside, flere besøg værd.